بلوک AAC سبک بتنی هوادار اتوکلاو شده (Autoclaved Aerated Concrete) همان بتن گازی سبک یا متخلخل (هبلکس) میباشد.این نوع بلوک در ساختمانهای اداری، صنعتی، مسکونی و بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرد.این بلوک با برندهایی به نامهای مختلف چون هبلکس، سیپورکس، سیلکس در ایران تولید میشوند.
مراحل و روش تولید بلوک AAC چیست ؟
نوع ساخت بلوک اتوکلاوی به روش پخت مواد اولیه است. عمل آوری بلوک سبک، در حرارت و فشار زیاد انجام می شود و این بلوک یک محصول بتنی متخلخل با مقاومت بالا است.وجود حباب های گاز در بلوک سیپورکس AAC این بلوک را به عایق خوب حرارتی نیز تبدیل کرده است.
مشخصات بلوک AAC
- چگالی بین 550 تا 650 کیلوگرم است.
- طول بلوک هبلکس 60cm
- عرض بلوک هبلکس 25cm
- ضخامت بلوک هبلکس 10، 15 و 20
- هر متر مکعب بلوک هبلکس به 25kg چسب نیاز دارد.
- هر یک متر مکعب بلوک هبلکس به ضخامت 10 برابر است با 10 متر مربع دیوار
- هر یک متر مکعب بلوک هبلکس ضخامت 10، 66 عدد بلوک میباشد.
- هر تریلی 18 چرخ حدود 36 متر مکعب بلوک و 900 کیلوگرم چسب حمل میکند.
- مقاومت دربرابر بخار آب: 28600msN/mmKG
- ضریب انتقال حرارت: 0٫16W/mc
- جمع شدگی: 0٫05%
- حجم يک بلوک AAC به ضخامت 10 سانتیمتر معادل 20 عدد آجر فشاری است.
- جرم بار خشک: 450 – 550 کیلوگرم
- انتقال صوت: 45 الی 55 دسیبل
- میانگین مقاومت فشاری: 35 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع (قابل افزایش)
مزایای کلی بلوک اتوکلاو شده یا همان بلوک AAC
همانطور که گفته شد این بلوک ها مقاومت بسیار بالایی در برابر فشار دارند . اما این تمام مزایای این بلوک ها نیست این بلوک ها دارای عایق نیز میباشد . عایق های که این بلوک ها دارند عبارت است از : عایق صوت – حرارت – رطوبت – گرما و سرما و الکترسیته وبرای مزایای دیگر این بلوک ها میتوان به مقاومت در برابر زلزله به واسطه وزن سبک – عایق در برابر حرارت های بسیار بالا و ضد حشرات بودن اشاره کرد
کاربرد بلوک های هبلکس
بهطورکلی امروزه استفاده از بلوک سبک هبلکس کاربردهای بسیار زیادی در صنعت ساختمانسازی دارد و در موارد مختلفی مورداستفاده قرار میگیرد. امروزه برای ساختن ساختمانهای ضد زلزله از بلوکهای سبک هبلکس استفاده میشود چراکه این بلوکها در برابر زلزله بسیار مقاوم میباشند. علاوه بر این در محلهایی که خطر آتشسوزی وجود دارد نیز از بلوک سبک هبلکس استفاده میشود چراکه این بلوکها در برابر آتشسوزی عایق حرارتی مناسبی میباشند. یکی دیگر از کاربردهای بسیار مهم بلوک هبلکس استفاده از آنها در کانالهای حرارتی با توجه به خاصیت عایق حرارتی بودن آن است بنابراین بهراحتی و با خیالی راحت میتوان از آنها در ساخت کانالهای حرارتی استفاده کرد.
نحوه تولید بلوک هبلکس
بلوک سبک هبلکس محصول جدیدی است که در انواع ساختوسازهای مسکونی، تجاری و صنعتی کاربرد دارد. این بلوک قابلیت بازیافت دارد و سمی نمیباشد و ازآنجاکه دارای سلولهای هوا در درون خود است سبکوزن نیز میباشد. لازم به ذکر است که بهطورکلی روش تولید بلوک هبلکس طی مراحل مختلفی انجام میشود که این مراحل بهصورت زیر میباشد.
۱. ترکیب مواد و تهیه ملات
در ابتدا مواد اولیه ساخت بلوک شامل ماسه، آهک، سیمان و گچ به ترتیب به نسبتهای مختلف با یکدیگر ترکیبشده و به میزان لازم ترکیب پودر آلومینیوم به آن اضافه میگردد. در انتها نیز به ترکیب موردنظر مقداری آب اضافه میشود تا ملات موردنیاز تهیه گردد.
۲. عملآوری ملات
در این مرحله ابتدا قالبها به لایهنازکی از روغن آغشته شده تا از چسبندگی ملات به آنها جلوگیری به عمل آید. سپس ملات فوق در آنها ریخته شده تا از واکنش پودر آلومینیوم با آب و گچ، گاز هیدروژن آزاد شود که منجر به منبسطشدن ملات میشود. جالب است بدانید که انبساط ملات میتواند تا سه برابر حجم اولیه ادامه پیدا کند و با تشکیل حبابهایی در این ترکیب همراه است. لازم به ذکر است که همین حبابها مهمترین نقش را در سبکی و عایق بودن ملات بر عهده دارند.
۳. کیورینگ
پس از گذشت ۲۴۰ دقیقه از زمان عملآوری، میبایست عمل کیورینگ در مخازن تخت فشار آغاز گردد. این مخازن معمولاً دارای ۳ متر قطر و ۴۵ متر طول میباشند بهاندازه کافی بزرگ بوده و عملیات اوتوکلاو صورت میپذیرد.
۴. برش و بستهبندی
پس از کیورینگ و جداسازی بلوکها از قالب، بر اساس سفارشهای پذیرفتهشده بلوکها برش دادهشده و به بازار عرضه میگردد.